
فن بیان چیست و چطور در جمع صحبت کنیم؟
همین ابتدا خود را در یک جمع 100 نفره تصور کنید جاییکه درست رو به روی آنها ایستاده اید و در حال سخنرانی یا صحبت هستید. افراد مختلف با نگاه های خود در حال شنیدن حرف های شما هستند. شما هم باید به اطراف نگاه کنید و همزمان مطالب خود را با اعتماد به نفس، تسلط زبانی و هیچگونه استرسی بیان کنید. این در واقع همان تعریف اولیه فن بیان و صحبت در جمع است که خیلی ها از آن محرومند.
تکنیک ها، تمرینات و کلاس های آموزش فن بیان و اینکه چطور بدون استرس در جمع صحبت یا سخنرانی کنیم شما را برای این منظور آماده می کنند.
تمرینات فن بیان، کاریزماتیک بودن و تسلط به موضوع سخنرانی نیز از مهارت های اولیه و اصلی فن بیان و نحوه صحبت یا سخنرانی در جمع هستند.
اهمیت فن بیان و صحبت در جمع
مهارت فن بیان و سخنوری یا صحبت در جمع یک مهارت ارزشمند است که می تواند چشم انداز شغلی شما را بطور چشمگیری ارتقا دهد. این مهارت اعتبار شما را نیز افزایش می دهد و اعتماد به نفس شما را به بالاترین حد خواهد رساند.
چه بخواهید ایده ها یا محصولات خود را ارائه دهید یا مخاطبان خود را متقاعد کنید، این مهارت بالای فن بیان و سخنوری است که می تواند شما را به شکلی متمایز از دیگران در دستیابی به اهدافتان جلو بیندازد.
با این حال، افراد زیادی با مشکلاتی همچون اضطراب سخنرانی در جمع و عدم آمادگی یا ارائه ضعیف دست و پنجه نرم می کنند. اما چگونه میتوانید بر این چالشها غلبه کنید و مهارت فن بیان و سخنوری در جمع خود را بهتر کنید؟
تکنیک ها و آموزش فن بیان یا صحبت در جمع
در اینجا برخی از تمرینها و تکنیک های آموزش فن بیان و صحبت در جمع را برایتان توضیح خواهیم داد. پس در ادامه با ایران برتران همراه باشید.
1. هدف خود را بدانید
در قدم اول، شما باید قبل از شروع سخنرانی خود، هدف خود را مشخص کنید. سوالاتی از قبیل پیام اصلی که می خواهید منتقل کنید چیست؟ نتیجه مطلوبی که می خواهید به دست آورید چیست؟ دوست دارید مخاطبان شما پس از گوش دادن به شما چه احساس، فکر یا رفتاری داشته باشند؟
در واقع آگاهی از هدف پیش از شروع سخنرانی به شما کمک میکند تا ارائه ای واضح، متمرکز و مرتبط را به نمایش بگذارید. بدین ترتیب علاوه بر همسویی با اهدافی که دارید، نیازهای مخاطبانتان را نیز برآورده کرده اید.
2. مخاطبان خود را تجزیه و تحلیل کنید
یکی دیگر از مهارت های کلیدی و تکنیک های آموزش فن بیان و صحبت در جمع، تجزیه و تحلیل مخاطب است.
برای این منظور باید پاسخی برای این سوالات داشته باشید. مخاطبان شما چه گروه یا کسانی هستند؟ پیش زمینه ها، علائق، انتظارات و دغدغه های آنها چیست؟ چقدر در مورد موضوع شما اطلاعات دارند؟ چگونه می توانید با آنها ارتباط برقرار کنید و آنها را در بحث خود درگیر کنید؟
در واقع می توان گفت تجزیه و تحلیل مخاطبان به شما کمک می کند تا سخنرانی خود را متناسب با سطح درک آنها تنظیم کنید به گونه ای که برای سؤالات یا اعتراض آنها آمادگی داشته باشید و برای احساسات و ارزش های آنها نیز جذاب جلوه نمایید.
3. گفتار خود را ساختارمند کنید
یک سخنرانی اگر ساختار خوب و منظمی داشته باشد، به یادآوری، راهبری و در نهایت ارائه راحت تری نیز خواهد داشت. ساختار اساسی فن بیان و صحبت در جمع از سه بخش مقدمه، بدنه و نتیجه گیری تشکیل شده است:
مقدمه باید توجه مخاطبان شما را به اندازه کافی جلب کند، اعتبار شما را تثبیت کند و نکات اصلی شما را بیان کند.
در بدنه اصلی گفتار خود هم باید نکات اصلی را با شواهد، مثال یا داستان های جذاب روایی همراه کنید.
جمع بندی نیز باید خلاصه و برآیند نکات اصلی شما باشد، هدفتان را مجدد بیان کند و از همه مهمتر با یک جمله یا گفته به یاد ماندنی پایان یابد.
4. سخنرانی خود را تمرین کنید
تمرین گفتار برای صحبت در جمع برای بهبود ارائه، غلبه بر اضطراب و دریافت بازخورد مخاطب ضروری است. می توانید سخنرانی خود را از طریق ضبط صدا، در مقابل آینه یا در مقابل دوستان یا یک گروه کوچک تمرین کنید. همچنین می توانید در محیطی مشابه با محیطی که برای سخنرانی واقعی خود استفاده می کنید تمرین کنید.
در حین تمرین، به صدا، لحن، سرعت، صدا و تلفظ خود توجه کنید. علاوه بر آن به زبان بدن، تماس چشمی، حرکات و حالات صورت خود نیز توجه کافی داشته باشید. در واقع سعی کنید طبیعی، با اعتماد به نفس و مشتاق جلوه گنید.
5. از وسایل کمک بصری استفاده کنید
وسایل کمک بصری می توانند با جلب علاقه در مخاطب، وضوح و اعتبار گفتار شما را برای صحبت در جمع تقویت کنند. وسایل کمک بصری می توانند شامل اسلایدها، نمودارها، تصاویر، ویدئو یا وسایلی از این قبیل باشند.
با این حال، سعی کنید از وسایل کمک بصری بطور هوشمندانه و به درستی استفاده کنید. این ابزارها باید سخنرانی شما را تکمیل کنند، نه اینکه حواس ها را از آن پرت کرده یا جایگزین آن شوند.
همچنین باید اطمینان حاصل کنید که وسایل کمک بصری مورد استفاده در سخنرانی مرتبط، ساده، خوانا و برای مخاطبان قابل مشاهده باشد. بنابراین حتما قبل از سخنرانی وسایل کمک بصری را بررسی کنید تا مشکلی نداشته باشند.
6. مخاطبان خود را درگیر کنید
یکی از مهمترین جنبه های سخنوری و فن بیان در جمع، جذب مخاطبان است. هدف شما باید این باشد که مخاطبان به شما گوش دهند، درک کنند و به خاطر بسپارند.
شما می توانید با استفاده از تکنیک های مختلف، مانند پرسیدن سوال، داستان گفتن، استفاده از طنز، نشان دادن اشتیاق، یا دعوت به مشارکت، مخاطبان خود را درگیر کنید.
همچنین می توانید با تطبیق گفتار خود با بازخوردها، واکنش ها یا پاسخ های مخاطبان خود آنها را مجذوب بیانات خود کنید. پس همیشه باید سعی کنید در سطوح شخصی و احساسی با مخاطبان خود ارتباط برقرار کرده و نشان دهید که به آنها و نیازهای آنها اهمیت می دهید.
جمع بندی
همانطور که گفته شد قدم اول برای فن بیان خوب در جمع و سخنرانی، مشخص نمودن هدف است. در قدم بعدی نیاز به تجزیه و تحلیل مخاطب و متناسب نمون سخنرانی با سلائق و علائق آنها نیاز خواهید داشت.
رعایت نکاتی همچون ساختارمند بودن سخنرانی، تمرین صدا، لحن و تلفظ و در کنار آن استفاده بهینه از وسایل کمک بصری می تواند ارائه ای مطلوب و به یادماندنی را برایتان به ارمغان بیاورد.